• Eesti
  • English

Tallinna Jahtklubi noored võitsid Põhjamaade meistrivõistlustelt kolm hõbemedalit!

Esimest korda ajaloos toimusid Põhjamaade meistrivõistlused Lätis. 24. – 29. juuliks kogunes 269 purjetajat Eestist, Soomest, Rootsist, Norrast, Taanist, Lätist ja Leedust Kuiviži jahtklubisse, et selgitada välja Põhjamaade parimad purjetajad Optimist poisid, Optimist tüdrukud, ILCA4, ILCA6, iQFOiL U17 ja iQFOiL U19 klassides, lisaks veel team race. Kõige suurema koondisega oli sel korral esindatud Eesti (51), meile järgnesid Rootsi (41) ja Läti (41) ning seejärel juba natukene väiksemate koondistega Soome, Taani, Norra ja Leedu.

Põhjamaade meistrivõistlused on Põhja- ja Baltimaade suursündmus, kus noorpurjetajate tase on võrdselt tugev. Riikide koondised saavad Optimist klassis võistlustele saata 20 tüdrukud ja 20 poissi igast klassist tingimusel, et osaleda ei tohi sportlased, kes on osalenud sama aasta EM-l või MM-l.

ILCA4 klassis võitsid HÕBEMEDALI Mari Ottesson ja Raul Ottesson. Meie klubi esindasid lisaks Raulile ja Marile, Kertu Külaots ja Sten Martin Strand. ILCA4 purjetajad sõitsid kõik ühes grupis, kuid meistrivõistluste medalid jagati välja eraldi nii poistele kui tüdrukutele. Viimasel päeval toimus ainult üks sõit ning enne seda olid kõik medalid veel lahtised. Mari Ottessoni närv pidas kenasti vastu ja 3. koht finishis tähendas talle üldarvestuse 3. kohta ja tüdrukute hõbemedalit Põhjamaade MV arvestuses. Raul lõpetas oma regati üldarvestuse 4. kohal ning sai kaela poiste arvestuse hõbemedali.

TULEMUSED: Nordic Youth Sailing Championship manage2sail

Optimist klassis sõideti kolmapäeval ja neljapäeval kvalifikatsiooni sõidud, kus nii poisid kui tüdrukud olid jagatud kahte erinevasse gruppi. Tallinna Jahtklubi parimana purjetas ennast kuldgruppi Eva-Lotta Soomer. Tüdrukutest Victoria Sophia Riikoja, Joanna Joala ja Grete Kant jätkasid võistlemist hõbegrupis. Poistest Albert Kepp ja Gustav Link purjetasid finaalsõite samuti hõbegrupis, kus Gustav saavutas viimasel päeval 3. ja 4. koha.

TULEMUSED: Nordic Youth Sailing Championship manage2sail

Purjetamisolud oli kõikidel päevadel sportlaste jaoks pigem keerulised koormates nende vaimujõudu ja nõudes palju taktikaliselt õigeid otsuseid. Rajad olid viidud sadamast äärmiselt kaugele, mistõttu hommikul sai juba 45-60min ennast soojaks purjetada. Keerutav tuul, laineloks, palju-palju valestarte selgitasidki välja kõige tugevamad, kannatlikumad ja osavamad 

Reedel toimunud team race on Põhjamaade meistrivõistluste eraldi osa. Formaati iseloomustab 7-10 minutit kestvad vaatemängulised lühikesed sõidud, kus vastamisi on ainult kaks meeskonda. Kõik meeskonnad sõidavad kõigiga läbi ning seejärel selgitatakse 3. ja 4. koha finalistid ning kuldfinaali teamid. Finaalides sõideti 2 võiduni. Eesti meeskonnad pandi kokku vastavalt sama võistluse kvalifikatsiooni tulemustele. Tallinna Jahtklubi eest teenis koha kuldgruppi pääsenud Eva-Lotta Soomer, kuid loovutas koha Victoria Sophia Riikojale. Lisaks kuulus veel tüdrukute meeskonda Sharon Peetrimäe PJK, Anna Altrov UKP, Trinette Välisson SMS ja Isabella Nõmmik ROPK. Koos ühiselt võit võidu haaval purjetati ennast esimese-teise koha finaali, kus saadi vastasteks tugevad Taani tüdrukud. Seisuga 1:2 saavutati Eesti purjetamise jaoks ajalooline HÕBEMEDAL team race-s. Varasemalt on Eesti poisid võitnud pronksmedali 2012. aastal Pärnus toimunud Põhjamaade MV-l.

Suured tänud Tallinna Jahtklubile, treeneritele Maria Veessaarele ja Aleksander Kuusikule, lapsevanematele ning kõikidele toetajatele ja taustajõule, kes on selle fantastilise saavutuse taga. See oli suur pingutus muidugi ka meie purjetajate poolt, nagu alati  Suured tänud ka kõikidele teistele Eesti klubidele, teiega oli meeleolukas ja nauditav veeta koos üks Põhjamaade juunioride purjetamisnädal.

Fotod regati kohta leiate meie Facebooki lehelt: https://www.facebook.com/tallinnajahtklubi